Schouder therapie

De helft van de mensen met schouderpijn is na een half jaar nog niet klachtenvrij en bij 40 procent duurt het langer dan een jaar. Manuele therapie is volgens Gronings onderzoek effectief gebleken bij schouderklachten met 22% minder pijn en bewegingsbeperkingen en een goed lange termijn perspectief.

Schouderpijn FysioHeuveleind 2016Medisch vaak onbegrepen schouderklachten

Aspecifieke schouderpijn kan niet direct in verband worden gebracht met aantoonbare schade of een anatomische afwijking en mild specifieke klachten zijn wel aantoonbaar op bijvoorbeeld een MRI. Vanuit het schoudernetwerk Nederland wordt onze aanpak ook gedeeld met en door gespecialiseerde schouder orthopeden. Het door ons gebruikte onderzoek en behandelprotocol is van Egmond en Schuitemaker, zij ontwikkelen ook de Nederlandse richtlijnen met als doel het verlagen van het aantal (onnodige) operaties. Anne-Marie volgde bij hen ook haar opleiding, om toe te kunnen treden tot een schouder netwerk.

Manuele technieken vormen de basisHoofd nekpijn FysioHeuveleind klein

Oorzakelijke verbanden worden gezocht die symptomen en tekenen kunnen verklaren. Hiertoe behoren het functioneren van de wervelkolom, de coördinatie stoornissen in de spierfunctie van de schoudergordel en de schouder instabiliteit. Daarnaast kan langdurige in klemming van weke delen ook zeker schade veroorzaken. Een veelheid dus van factoren die allemaal hun plek krijgen in het onderzoek en behandel protocol van Egmond en Schuitemaker.

FysioHeuveleind….wel zo makkelijk!

Anne-Marie Veldkamp MSc