Verlichting van hoofdpijnklachten door fysiotherapie

Hoofdpijn is veel voorkomend, maar liefst 20% van de volwassenen hebben er wekelijks last van. Bij meer dan 80% van de behandelde klanten horen we dat de klachten met meer dan 80% zijn verbeterd. Door de toegepaste specifieke wervel techniek volgens de Australische methode van Dean Watson is medicatie vaak niet meer nodig. Bij Fysio Heuveleind starten we met een nek-kaak-onderzoek en mag je verbetering verwachten na 4 of 5 behandelingen. Vaak weten we na het eerste onderzoek of je behandelbaar bent!


Wat is de Methode “Dean Watson”?
Dit is een effectieve fysiotherapeutische behandeling waardoor hoofdpijn in sterkte afneemt, minder vaak voorkomt of zelfs voor een lange periode zal verdwijnen. Bij deze therapievorm worden met specifieke technieken de hoogste drie wervels in de nek behandeld. Goedaardige hoofdpijnklachten, waaronder migraine, kunnen met de Dean Watson methode worden aangepakt. Wat veel mensen niet weten is dat een overbelasting in de kaak ook een serieuze oorzaak kan zijn van hoofdpijnklachten. Kaaktherapie kan in sommige gevallen gecombineerd worden met de Dean Watson methode.

Fysio Heuveleind in Best is de enige fysiotherapie kliniek in Best die zich op dit gebied heeft gespecialiseerd. Daarnaast behoren wij tot de meest ervaren Dean Watson behandelaar in Europa en hebben daarvoor meerdere opleidingen heeft gevolgd bij de ‘master’ zelf uit Australie. Vraag meer informatie aan of maak direct een afspraak!

Anne-Marie Veldkamp MSc, volgde een opleiding bij deze Australische fysiotherapeut met 40 jaar ervaring in het behandelen van verschillende soorten hoofdpijn met specifieke technieken aan de hoge nek (hoogste drie wervels). Dean Watson is een autoriteit op dit gebied. Zijn “Watson Headache Institute” geeft veel informatie op bijgevoegde link: www.headacheeducation.com

Hoofdpijnklachten
Iedereen heeft weleens last van hoofdpijn, houden de klachten lang aan dan kan fysiotherapie uitkomst bieden. Er zijn diverse soorten behandelingen mogelijk. Welke therapie toegepast moet worden is afhankelijk van het soort pijn. Frequent voorkomende pijn wordt veelal met medicijnen bestreden, terwijl een behandeling door een fysiotherapeut meestal veel meer resultaat zou hebben. Na behandeling nemen de klachten af, komen minder voor en kunnen zelfs volledig verdwijnen.

Fysioheuveleind is gespecialiseerd in het behandelen van pijnklachten in hoofd-, nek- en schouder en armregio. Anne-Marie Veldkamp MSc, is deskundig in het evalueren en behandelen van hoofdpijn, gezichtspijn, nekpijn, CMD-klachten (kaakklachten) en schouder/armpijn.

Welke klachten kunnen we behandelen?

 • Cervicale hoofdpijn (nekhoofdpijn)
 • Migraine
 • Post whiplash syndroom
 • Spanningshoofdpijn (tension headache)
 • Clusterhoofdpijn

De behandeling
Worden de problemen veroorzaakt door pijnlijke zenuwen dan noemen we dit neurogene klachten. Vaak veroorzaakt door een verkeerde lichaamshouding. Rug- en nekspieren raken daardoor overspannen en prikkelen de zenuwen, wat de pijn veroorzaakt. Zijn deze problemen de oorzaak van je klachten, dan gaan we bij Fysio Heuveleind samen met jou werken aan een juiste spierbalans. Dit doen we met gerichte therapie. Met als doel dat je lichaam weer de juiste houding aan gaat nemen en pijnklachten afnemen.

Bij de gewichtsproblemen, zorgen we bij Fysio Heuveleind, door middel van het aanmeten van een spierkorset, voor stabiliteit en bescherming van de pijnlijke gewrichten.

Als laatste de myogene klachten, waarbij de pijn veroorzaakt wordt door problemen met de spieren, bestaat de behandeling uit gerichte oefeningen in houding en kracht, om de gespannen spieren te laten ontspannen. Komen de hoofdpijnklachten uit de hoge nek dan wordt de Dean Watson techniek toegepast.

Medicatie
Van spanningshoofdpijn (Tension Headache) en migraine is bekend dat gebruik van medicatie de klachten in stand kunnen houden. Tijdens de behandeling kan het wenselijk zijn om medicijnen die gericht op hoofdpijn zijn niet te gebruiken. Zonder aanpassing van de medicatie bereikt de pijnbehandeling vaak maar de helft van het gewenste resultaat. Als het maximale behandelresultaat behaald is dan is de kans groot dat je minder medicijnen nodig zult hebben. Ook een bewuste keuze voor nieuwe medicatie in combinatie met de Dean Watson methode komt voor.

Wat kan de fysiotherapeut? 
Hoofdpijn gaat vaak samen met nek- en schouderklachten. Veroorzaakt door problemen met spieren, gewrichtsproblemen of door pijnlijke zenuwen. In de meeste gevallen is er sprake van een combinatie.
Voor fysiotherapie in Best kun je terecht bij Fysio Heuveleind, wij nemen hoofdpijnklachten serieus. Na een deskundige evaluatie kunnen de persoonsgebonden hoofdpijnklachten behandeld worden. Evenals gezichtspijn, nekpijn, kaakklachten (CMD-klachten) en pijnklachten in schouder en arm.

Kenmerken van Nek – / Schouderklachten
De oorzaken van nek- / schouderklachten zijn onder te verdelen in 3 hoofdgroepen, vaak beïnvloeden ze elkaar en is er sprake van een combinatie van factoren die de klachten bepalen.

 • Klachten veroorzaakt door spierproblemen (myogene klachten)
  • Met houdings- en krachtsoefeningen proberen we de spieren weer te laten ontspannen
  • Dry-Needling kan hierbij als hulpmiddel worden ingezet.
  • Dean Watson techniek wordt toegepast als deze hoofdpijnklachten vanuit de hoge nek geactiveerd kunnen worden.
 • Gewrichtsproblemen, de zogenaamde artrogene klachten
  • We gaan samen werken aan een spierkorset om bescherming (stabiliteit) te bieden voor de pijnlijke gewrichten.
 • Problemen met een hoofdzakelijk neurogene achtergrond worden meer veroorzaakt door pijnlijke zenuwen
  • Vaak veroorzaakt door een verkeerde houding, waardoor rug en nek spieren te gespannen zijn en in volume toenemen en daardoor de zenuwen juist geprikkeld worden en pijn kunnen veroorzaken.
  • Er wordt gewerkt aan een juiste spierbalans in combinatie met houdingsoefeningen

De complexiteit rondom hoofdpijnklachten is groot. De specifieke opleiding van onze ervaren fysiotherapeuten resulteren in het beste resultaat. Wij geven je graag een gericht advies en een duidelijk behandelplan.

FysioHeuveleind, de hoofdpijn gespecialiseerde fysiotherapeut in Best!
Neem voor alle vragen of twijfels gemakkelijk contact op of maak direct een afspraak!
Anne-Marie Veldkamp MSc