Hoofdpijn vrij, zonder medicatie!

Hoofdpijn is veel voorkomend, maar liefst 20% van de volwassenen hebben er wekelijks last van. Bij meer dan 80% van de behandelde klanten horen we dat de klachten met meer dan 80% zijn verbeterd. Door de toegepaste specifieke wervel techniek volgens de Australische methode van Dean Watson is medicatie vaak niet meer nodig. Bij Fysio Heuveleind starten we met een nek-kaak-onderzoek en mag je verbetering verwachten na 4 of 5 behandelingen. Vaak weten we na het eerste onderzoek of je behandelbaar bent!


Wat is de Methode “Dean Watson”?

Migraine en andere goedaardige hoofdpijnsoorten zijn vaak succesvol te behandelen volgens Dean Watson of kaaktherapie. Hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een ontsteking, bloeding of een tumor zijn niet te behandelen met deze therapievorm.

Anne-Marie Veldkamp MSc, volgde een opleiding bij deze Australische fysiotherapeut met 40 jaar ervaring in het behandelen van verschillende soorten hoofdpijn met specifieke technieken aan de hoge nek ( hoogste drie wervels). Dean Watson is een autoriteit op dit gebied. Zijn “Watson Headache Institute” geeft veel informatie op bijgevoegde link: www.headacheeducation.com

Chronische hoofdpijn wordt veelal met medicatie behandeld. Een fysiotherapeutische behandeling door mobilisaties van de hoge nek zoals hierboven beschreven, is vaak effectief waardoor de hoofdpijn wordt verlicht, minder frequent voorkomt of zelfs langdurig verdwijnt.

Fysioheuveleind is gespecialiseerd in het behandelen van pijnklachten in hoofd-, nek- en schouder en armregio. Anne-Marie Veldkamp MSc, is deskundig in het evalueren en behandelen van hoofdpijn, gezichtspijn, nekpijn, CMD-klachten (kaakklachten) en schouder/armpijn.

Welke klachten kunnen we behandelen ?

 • Cervicale hoofdpijn (nekhoofdpijn)
 • Migraine
 • Post whiplash syndroom
 • Spanningshoofdpijn (tension headache)
 • Clusterhoofdpijn

Medicatie kan de hoofdpijn klachten onderhouden.

Migraine en spanningshoofpijn (Tension Headache)  kunnen gedeeltelijk ook instant gehouden worden door het langdurig gebruik van medicatie. In die gevallen is het noodzakelijk de medicatie tijdelijk te stoppen en aan de hand van het maximale behandelresultaat weer opnieuw in te regelen op een lager niveau. Een afgewogen nieuwe medicatie in combinatie met de behandeling van”Dean Watson” kan ook een duurzame oplossing zijn, zonder aanpassing van de medicatie blijft het behandelresultaat vaak steken bij maximaal 50% minder klachten. In sommige gevallen kan deze behandeling van de hoge nek volgens “Dean Watson” ook worden gecombineerd met een kaak therapie. Steeds vaker blijkt in de praktijk dat de patiënt zich niet bewust is van een overbelasting in de kaak die uiteindelijk dezelfde pijnreceptoren kan prikkelen voor een vergelijkbare hoofdpijnoorzaak. Uit dit complexere beeld mag worden geconcludeerd dat specifieke opleiding en ervaring nodig zijn voor het beste resultaat maar ook dat juist dan de meeste mensen goed geholpen kunnen worden. Daarnaast wordt veel verondersteld dat cluster-hoofdpijn niet is te behandelen, ook hier zijn echter substantiële verbeteringen goed mogelijk. Bij Fysioheuveleind geven wij hierover graag een advies met een behandelplan, zodat u weet wat u mag verwachten.

Kenmerken van Nek – / Schouderklachten

De oorzaken van nek- / schouderklachten zijn onder te verdelen in 3 hoofdgroepen, vaak beïnvloeden ze elkaar en is er sprake van een combinatie van factoren die de klachten bepalen.

 • Klachten veroorzaakt door spierproblemen (myogene klachten)
  • Met houdings- en krachtsoefeningen proberen we de spieren weer te laten ontspannen
  • Dry-Needling kan hierbij als hulpmiddel worden ingezet.
  • Dean Watson techniek wordt toegepast als deze hoofdpijnklachten vanuit de hoge nek geactiveerd kunnen worden.
 • Gewrichtsproblemen, de zogenaamde artrogene klachten
  • We gaan samen werken aan een spierkorset om bescherming (stabiliteit) te bieden voor de pijnlijke gewrichten.
 • Problemen met een hoofdzakelijk neurogene achtergrond worden meer veroorzaakt door pijnlijke zenuwen
  • Vaak veroorzaakt door een verkeerde houding, waardoor rug en nek spieren te gespannen zijn en in volume toenemen en daardoor de zenuwen juist geprikkeld worden en pijn kunnen veroorzaken.
  • Er wordt gewerkt aan een juiste spierbalans in combinatie met houdingsoefeningen

FysioHeuveleind….wel zo makkelijk!

Anne-Marie Veldkamp MSc